EU-rettigheder for flypassagerer

Siden 2004 har flypassagerers rettigheder været fastlagt i henhold til EU-Kommissionens forordning 261/2004. Denne forordning beskytter passagerer mod mulige forsinkelser, aflyste flyvninger og overbooking.

Forordningen gælder hvis:

• Hvis dit fly afgår fra en lufthavn i EU.
  • Hvis dit fly ankommer til et EU-land fra et land uden for EU, og flyet opereres af et selskab fra EU.

Derudover skal en af følgende betingelser være opfyldt:

• Flyet er forsinket mere end tre timer.
  • Flyet blev aflyst kort før afgang.
  • Du bliver nægtet boarding som følge af, at flyselskabet har overbooket flyet.
  • Dine flytider har ændret sig drastisk inden for 14 dage før afgang.

Hvad er dine rettigheder, hvis du er nødt til at vente i lufthavnen?

Flyselskabet skal tilbyde dig mad, forfriskninger og to telefonopkald. Hvis forsinkelsen er længere, skal flyselskabet også booke et hotel til dig, inklusive transport til og fra lufthavnen. Du får normalt kompensation i form af værdikuponer/vouchers. Hvis du ikke modtager nogen værdigkupon, kan du kræve omkostningerne dækket af flyselskabet bagefter.

Ovenstående betingelser gælder under normale omstændigheder, og du vil være berettiget til kompensation, undtagen i tilfælde af force majeure, f.eks. hvis forsinkelsen skyldes vejret, en strejke fra tredjeparter (f.eks. flyvekontrol) eller i tilfælde af en medicinsk nødlanding.